Nelson Carrilho

"Ik wil met mijn beelden verhalen vertellen, vooroordelen wegnemen, de andere kant laten zien en mensen bewust maken." 

Afgelopen zomer vierden we dat de slavernij 150 jaar geleden werd afgeschaft met monumenten van gebroken ketenen. Zo niet in het geval van Nelson Carrilho (69) in wiens beelden niet de onmenselijkheid maar juist de menselijkheid centraal staat. Nelson Carrilho werd geboren op Curaçao, maar woont en werkt al sinds de tachtiger jaren in de Amsterdamse Jordaan. Hij werd bekend met het beeld Mama Baranka in het Vondelpark, ter nagedachtenis aan de racistische moord op Kevin Duinmeijer in 1983. Nelson: "Mijn moeder heeft daarvoor geposeerd. Het beeld stelt moeder aarde voor. De gaten symboliseren het verlies. Mensen kunnen er bloemen in steken. Op die manier erken je het verlies en kun je verder groeien." 

Zijn beelden The Other Face, ter nagedachtenis aan Soumaila Sacko, een migrant die in Italië vermoord werd en De Dragers van Verre, over de bijdrage die migranten leveren aan een samenleving, staan inmiddels in Italië. 

In plaats van praten over het verleden in termen van tegenstellingen tussen goed en kwaad, gevangenschap en slachtofferschap zoekt Nelson genezing van het verleden in het benadrukken van het belang van familiebanden, culturele rijkdom en verbroedering. De gaten in zijn beelden symboliseren de pijn en leegte die deel uitmaken van het leven en van waaruit we kunnen groeien. Kijk niet om in wrok, maar vooruit met vertrouwen en positiviteit, vat de kern van Nelson’s levensfilosofie en kunst samen.

Website Nelson Carrilho